Sunday, October 29, 2023

YELLOW DOOR: 90s LO-FI FILM CLUB

Lee Hyuk-rae snimio je predivan dokumentarni film YELLOW DOOR: 90s LO-FI FILM CLUB, priču sa kojom se mogu identifikovati u većoj ili manjoj meri svi filmofili na svetu, a naročito oni koji su uspeli da uđu u filmsku industriju i prave nešto svoje.

Ovo je film o ponajboljem među njima - protagonista je Bong Joon Ho i ovo je priča o kino klubu u kom je to tokom ranih devedesetih, dok je južnokorejska kinematografija kakvom je danas znamo bila u povoju, stajao kao okupljalište grupe ljubitelja filma koji su prosto voleli to što gledaju ali nisu imali jasne planove šta bi dalje.

Otud, ovo nije priča o kružoku budućih reditelja, iako Master Bong nije jedini među njima koji se dokopao filma, već pre svega filmofila koji su ušli u sve to sa najrazličitijim namerama i napravili jednu zajednicu koja je postojala sve do momenta kada se južnokorejska kinematografija konsolidovala - napravila distribuciju art house filma, osnovala festival i filmske škole i tada se ta priča i završila.

Yellow Door je institucija čiji je Bong najslavniji izdanak, a on je bio najagilniji član kao student sociologije. Međutim, možda najbolju definiciju daje učesnica koja je kasnije postala logoped, kako joj gledanje filmova van kino kluba više nije bilo zanimljivo kada je odlazila u bioskop kasnije.

Film opisuje sve aktivnosti kino kluba i muke koje su svim filmofilima dobro poznate, recimo nabavka i kopiranje filmova na VHSu, pa nabavka knjiga, samouko savladavanje osnova kritike, pisanje fanzina, a okosnica je nastanak Bongovog kratkog stop motion filma LOOKING FOR PARADISE.

Ne znam koliko ovo može biti interesantno onima koji ne znaju protagoniste ili nemaju ovakva iskustva, ali meni je bilo zaista izuzetno i katarzično gledalačko iskustvo.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment