Saturday, October 14, 2023

BLACK LOTUS

BLACK LOTUS Todora Chapkanova je relevantniji za nas nego inače zbog njegovog angažmana kojim postaje deo naše kinematografije kao reditelj projekta MEGDAN Alekse Balaševića. 

Chapkanov je pekao zanat kao pomoćnik režije na produkcijama Avija Lernera. Neke od njih su bile njegovim najboljim i najspektakularnijim radovima, i onda je u nekom trenutku počeo da režira. Isprva to su bili neki manje zahtevni C-horori da bi mu potom bili prepušteni ključevi franšize UNDISPUTED a potom je krenuo da radi zaista svašta, između ostalog i neke romantične TV filmove.

Chapkanov u BLACK LOTUSu radi geezer teaser sa Frankom Grillom iako bi se lako moglo postaviti pitanje ko li je pa glavnjak ako je Grillo geezer teaser. Međutim, da, Grillo je ovde ime za omot a zapravo glavnu ulogu igra Rico Verhoeven, koji otprilike ima harizmu Alaina Moussija, iliti, nema je baš napretek.

Međutim, iako Rico ima ime kao glavni junak STARSHIP TROOPERSa a prezime kao njegov reditelj, nije on problem. Najveći problem filma je u tome što zapravo ima vrlo malo akcije za standarde jednog akcionog filma.

Todor nas kako zna i ume vodi kroz niz scena u kojima se priča. I to niti je njegova jača strana niti su glumci kalibrirani za to. I to manje-više izgleda kao neka srpska serija. Kada akcija krene, tu se pokazuje Todorova second unit kompetencija ali toga je premalo i nažalost čini BLACK LOTUS jednim skromnim žanrovskim proizvodom, ipak ispod nivoa koji danas iziskuje DTV.

Štaviše, da li je to Todorove subalterne pozicije ili je nešto drugo po sredi, ali kao što je DTV knock-off mejnstrima, tako ovo izgleda kao knock-off DTVa.

No comments:

Post a Comment