Thursday, October 12, 2023

DAN-DREAM

DAN-DREAM je specifičan film utoliko što je reč o komediji koju su radili rasni i prepoznatljivi komičari, sa ciljem da zasmeju gledaoce a govori o istinitom događaju. Stoga, zaista imamo istiniti slučaj pokušaja danskog inženjera da napravi električni automobil tokom osamdesetih, i taj čovek Thorkil Bonnesen postoji.

S druge strane, uprkos tome što u Americi Adam McKay predvodi trend komediografa koji snimaju istinite priče, ovo nije isto. Naime, DAN-DREAM je komedija o grupi frikova koji odlaze u malo mesto i u njemu kreću da prave svoj "nemogući" projekat, usput donoseći novi život u to učmalo mesto.

Sam nastanak električnog automobila ima jako mali značaj u ovoj celini i uglavnom gledamo neke njihove shenaniganse i porodične odnose.

Film je jako duhovit. Casper Christensen i Frank Hvam su kultne figure, i ja nisam neki hardkor fan, ali pokušavam da pratim, i ovo im je zaista uspeo nastup. Jesper Rofelt, televizijski reditelj se prilično dobro snašao u ovom smart and simple postupku u kom uspeva da stvori neku atmosferu a da naravno ostavi prostor za iživljavanje komičara.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment