Sunday, October 22, 2023

KILLING STREETS

Repizirao sam film koji je režirao sin Johna le Carrea, Stephen Cornwell.

On je danas ozbiljan gospodin koji producira prestižne filmove i serije po očevim IPjevima, ali radi ponešto i svoje, ima partnera za pisanje Olivera Butchera i radili su nekoliko solidnih akcionih trilera među kojima bih posebno izdvojio Serrin UNKNOWN.

Elem, Stephen je otišao u Ameriku, završio faks i postao potpuno grindfather, ali imao je očigledno ipak love da u tom svetu ne ostane. Prvi film je snimio za Menahema Golana u post-Cannon fazi, kad je držao 21st Century, znači posle Cannona kad je nastupio totalni grind, u onoj fazi kad još nije uzeo opet sam i da režira.

Stephenov film zapravo spada među početne projekte 21st Centuryja i na svakom nivou izgleda kao neki "zdrav Cannon", izuzev što se snima van Amerike, tu su Michael Pare i Lorenzo Lamas i stvar se kreće pouzdanom VHS linijom kako valja i trebuje.

U Izraelu, Cornwell snima libanske lokacije, u priči o američkom vojnom obaveštajcu kog kidnapuju tamošnji teroristi. Kako mi onomad kad sam uzimao kasetu, ispravno reče jatak, "Znam da ne izbegavaš..."

I to eto važi već preko trideset godina od te izjave. Da, zbilja, ne izbegavam.

I ovde Cornwell po priči Menahema Golana pravi jedan prilično decentan film o Amerikancima na Bliskom Istoku i pripadajućim teroristima, osvežavajući premisu time da američki obavetajac ima brata blizanca koji dolazi da ga spasi. Premda se taj gimmick u filmu ne koristi previše, niti se trik s dva Parea u kadru nešto mnogo koristi.

Cornwellu ovo nije jedina režija, ali moram priznati da mi je u sećanju ovo bio propulzivniji film nego što zaista jeste. Sada kad ga repriziram osećam da je mogao biti malo "glatkiji", da ima malo akademskog grča i da nije čudo što se Cornwell ipak skrasio u pisanju a ne u inscenaciji. No, snimio je on još ponešto dok se nije skrasio. Podsetićemo se i na to.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment