Thursday, October 19, 2023

ATJAROHAZ

Isti Madarasz ostavio je dobar utisak svojim filmom HUROK koji je bio relativno bajat u pogledu kreacije ali izveden sa ubeđenjem. Njegov novi film ATJAROHAZ sa izvesnim uspehom prošao je turnir četiri fantastičarske skakaonice i čak dobio nešto u Sitgesu, međutim, ovo je takođe jedna dosta bajata parafraza Terry Gilliama pre svih, a zatim i Tima Burtona, da se ne lažemo.
Ovde Isti govori o momku koji upoznaje devojku, zakasni na prvi sastanak ali je ubrzo sreće na svom radnom mestu - u mrtvačnici gde ona dolazi kao mrtva duša. On je međutim usvojenik jedne veštice i kreće u proces njenog oživljavanja.
Film je bajkovit, i žanrovski bi možda bilo čak i u redu nazvati ga fantasyjem iako ne spada u okvir onoga što najuže povezujemo sa ovim nazivom. Međutim, film je ipak u osnovi jedna stripovski stilizovana melodrama sa elementima crne komedije u kojoj se druge žanrovske premise mahom tretiraju kao okosnica.
Nažalost, ovog puta Isti za razliku od HUROKa najmanje ubedljivosti nudi u realizaciji. Ovaj film je vrlo ambiciozan ali je aljkav, ambiciozan ali nedorastao, i sve u svemu ovo je film koji na kraju dobija dozu milosti baš zato što je mađarski.
* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment