Friday, October 6, 2023

PASSAGES

Ira Sachs se u novom filmu PASSAGES opredelio za malo jače gejstvo i pokušaj da napravi francusku erotsku melodramu. 

U tom cilju, vrlo inventivno i nesvakidašnje, priču je smestio u Parizu, a u glumačkoj podeli uz Bena Whishawa i Adele Exarchopoulost, glavnu ulogu tumači Franz Rogowski koji igra nemačkog reditelja sa teškom govornom manom, izobličen intervencijama šminkera i kostimografa do neprepoznatljivosti.

Priča se tiče gej reditelja koji otkriva heteroseksualnost sa Adele Exarchopoulos koja inače ovde kao i kod Kechichea i u još nekim filmovima, igra osnovnoškolsku ili predškolsku učiteljicu. I to dovodi do problema sa njegovim momkom kog igra Whishaw i njegova neodlučnost šta će, kako će i s kim će počinje da uništava obe veze.

Melodrama je, kao i inače kod Sachsa, dosta mehanička ali barem ovaj film nudi Pariz i francuski film kao uzor pa ima dobrodošlu dozu grunginessa. Ipak, oseća se ono što meni najviše nedostaje kod Sachsa a to je nedovoljna eksperimentalnost da bi bio Fassbinder i nedovoljna ubedljivost filmskog prizora da bi bio konvencionalniji filmmaker.

Ovog puta doduše uspešnije koketira sa oba pa verujem da će mnogima ovaj "mali" film dosezati i do * * * ali meni je ipak

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment