Saturday, October 28, 2023

SUITABLE FLESH

SUITABLE FLESH je pokušaj Joe Lyncha da se nadoveže na filmove Stuarta Gordona, direktno ili indirektno bazirane na pričama H.P. Lovecrafta.

Dennis Paoli, scenarista Gordonovih filmova koji su koketirali sa lavkraftovštinom iako su to zaista veoma razlićiti naslovi, potpisuje i ovaj film a Brian Yuzna, Gordonov verni saborac, pojavljuje se kao jedan od producenata. Na sve to, bitno je naglasiti da se sam Joe Lynch veoma diči idejom da radi u StuartGordonverseu, šta god to značilo i da mu je očigledna namera da napravi neki throwback.

Međutim, vreme Gordonovih filmova sa Combsom se ne može vratiti, a SUITABLE FLESH nije DAGON. Naprosto, ono što Lynch na kraju isporučuje je jedan oskudan, idejno šupalj film koji se vrti oko jedne situacije koju ne uspeva da razradi onoliko koliko bi mogao. Unutar toga, svi pokušaji da snimi film koji liči na Gordona, nisu baš uspeli. Iskreno, da nisam znao da mu je to namera, ne bih baš ni pomislio toliko na Gordona gledajući ovaj film. Lynch je potpisao sjajan i veseo film MAYHEM, sa kojim kopču čini Judah Lewis, partner Samare Weaving iz filma BABYSITTER, ali pošteno govoreći to je izgleda bio eksces u njegovoj inače mlakoj karijeri. Gordon je kao pozorišni reditelji koji je postavljao Mameta dramski ozbiljniji, a kao majstor koji se upustio u težak Grindhouse i neuporedivo, usto i spontano luđi od Lyncha kad je reč o goreu i exploitationu. Ova dva atributa Gordonovog rukopisa, Lynch nikada ne postiže.

Dakle, kad je reč o toj referenci i Gordonu, najbolje što mogu reći je, "Aha, pa jeste malo", ali i to tek kad pročitam Lynchov intervju.

Otud, ovo je jedan od onih filmova koji su bolji kad autor o njima daje intervju nego kad se zaista gledaju.

Judah Lewis i Heather Graham su uložili energiju u ovaj film i kritika će im taj napor uzvratiti. Sve ostalo je međutim veoma skromno.

* 1/2 / * * * *


No comments:

Post a Comment