Monday, October 2, 2023

L'ASTRONAUTE

Nicolas Giraud je režirao i odigrao glavnu ulogu u filmu L'ASTRONAUTE.

Neko bi mogao da zada studentima da napišu uporednu analizu filmova THE ASTRONAUT FARMER Michaela Polisha i Giraudovog L'ASTRONAUTE u pokušaju da dokuče razliku između evropskog i američkog filmskog postupka.

Međutim, L'ASTRONAUTE nije preagresivno "evropski" i zapravo sve ono što uzima od francuske porodične melodrame zapravo je jako zanimljivo u odnosu na vrlo američku premisu. U toj premisi nije toliko američko to što je glavni junak etablirani raketni inženjer koji želi da samog sebe lansira u orbitu koristeći manju raketu na novo gorivo, već pre svega odmetnički duh i preduzimljivost.

Ovde imamo inženjera koji radi na raketi Ariane i na sitno potkrada delove kako bi napravio svoju raketu da bi na kraju skroz napustio posao i uz pomoć nekada legendarnog a danas otpuštenog astronauta i studentkinje poznatog matematičara krenuo da finalizuje svoj projekat.

Atmosfera je zanimljiva jer je low-key, nije tehnomanska, nije ni u klasičnom smislu ni pustolovna ni trilerska ali svega toga ima ovde pomalo. Jedino na samom kraju, Giraud odvrne amerikanizovanu melodramu na trojku ali i to je negde u redu iako u određenom smislu odstupa od svega viđenog na Zemlji. Međutim, svemir ima drugačija pravila od svakodnevice na Zemlji, pa je onda logično da se tu i film malo promeni.

Giraudov film je zanimljiv, nije uzbudljiv ali ima svoju dinamiku i svoju intrigantnost.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment