Tuesday, October 10, 2023

RETRIBUTION

Kada je Dani de la Torre snimio EL DESCONOCIDO bilo je jasno da je taj film zreo za rimejk a reditelj za holivud. Dani de la Torre nije otišao u Holivud ali je ostao altivan u Španiji, nažalost sa projektima koji nisu dobacili do celovečernjeg debija. Film je s druge strane rimejkovan i snimio ga je Nimrod Antal sa Liam Neesonom u glavnoj ulozi, u produkciji Jaume Collet-Serre.

Serrina produkcija je značila i da će film slikati maestro Labiano ali nažalost, nije se ponovila alhemija iz UNKNOWNa iako je priča ponovo smeštena u Berlinu. Naprosto, Liam Neeson nije više na nivou. Iako se uloga dešava preko telefona, ne možemo reći da Neeson "phones it in", ali prosto premator je i neuverljiv kao otac dece kojoj bi morao biti deda, ali i kao dinamičan čovek koji se snalazi sa tehnikom i sl.

Dok je EL DESCONOCIDE bio estetizovana, podmazana. mašina, dobro sastavljena od polovnih delova iz drugih filmova, RETRIBUTION - kako se zove rimejk - izgleda kao olupina originala koji je snimio de la Torre, kao pokupljena sa nekog auto otpada i doneta pred nas.

Imajući to u vidu, ovo staro gvožđe je još koliko-toliko srećno uspelo da uđe u bioskope, iako se verovatno produkcija zadovoljila tax incentiveima i stvarima koje je uspela da skupi pre snimanja.

Ovaj rimejk doduše, iako je bio očekivan, nije nikada obećavao da može doneti nešto bitno jer ova priča jeste holivudska ali u holivudskom kontekstu nije sveža. Pa ipak ova hronika očekivanog rimejka ima neočekivano tužan kraj.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment