Sunday, December 25, 2022

WAT ZIEK IN

WAT ZIEN IK po romanu Alberta Mola, u adaptaciji stalnog saradnika Gerarda Soetemana, predstavlja celovečerenji debi Paula Verhoevena. 

Konačno sam uspeo da ga vidim na dobroj kopiji ali utisak mi se nažalost nije popravio. Reč je o karikiranoj i slabo duhovitoj seks-komediji smeštenoj u milje amsterdamskih prostitutki koja je neuatentična iako je njihova pozicija već u vreme ovog filma bila fiskalizovana, sa klijentima koji su arhaični tipski likovi i glavnim protagonistkinjama u koje gledalac nimalo ne veruje. 

Verhoeven je već ovde sarađivao sa Janom De Bontom kao direktorom fotografije ali nije ga postavio pred neki naročit zahtev. 

Verhoeven u ovom filmu nije uspeo da predstavi svoj humor, i to je možda i najveći problem filma. Ovo je komedija koja je manje duhovita od mnogih njegovih filmova koji imaju osnov u drugim žanrovima. Nije uspeo da prikaže ni svoj odnos prema seksualnosti, pa čak ni da iskaže specifičan holandski odnos prema javnom i privatnom moralu. Kasnije će se ovom miljeu vratiti sa više uspeha.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment