Friday, December 2, 2022

UN HOMBRE DE ACCION

Javier Ruiz Caldera odlučio je da snimi svoj grown up movie, svoj WAR DOGS izabravši životopis Lucia Urtubie, španskog anarhiste koji je kao gastarbajter u Francuskoj počeo kao falsifikator dolara a zatim ozbiljno ugrozio rad Citi Banka krivotvoreći travelers čekove. 

Nažalost, ni scenario koji potpisuje Patxi Amezuca, ni Calderina koloritna inscenacija ne uspevaju da spasu ovaj film od utiska da postaje repetitivan i površan. Uprkos tome što nije dosadan, događaji se ređaju, zanimljivosti ima, filmu nedostaje unutrašnja dinamika, ona koja se dešava ispod inscenacija. Likovi nemaju prave konflikte, nijedan pad nije pravi pa onda nije ni jedan uspon, i ubrzo Caldera ulazi u domen veoma zanimljivog televizijskog filma koji nije imao ni nameru a ni snagu da nam ispriča nešto bitno.

Uprkos što je sam trend o velikim prevarantima i privrednim kriminalima odavno zanemoćao, posle vrhunca u WOLF OF WALL STREET, sa kojim ovaj film ne bih da poredim, ovakve priče imaju svoje mesto. Otud, UN HOMBRE DE ACCION stoji kao simpatičan dodatak žanru koji je nudio više potencijala od onog koji je na kraju realizovao.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment