Wednesday, December 21, 2022

THE MOD SQUAD

Davna 1999. godina bila je puna jako dobrih i važnih filmova tako da oni koji nisu valjali teško su nalazili put do pažnje čak i najstrpljivijih forenzičara.

Jedan od njih je THE MOD SQUAD, adaptacija čuvene serije koju je uradio veoma značajni scenarista koji će kasnije potpisati 8 MILE Curtisa Hansona i JOKER Todda Phillipsa. Silver je i tada bio veoma hip scenarista i studio je očigledno želeo da snimi nešto hip o ekipi koju si činili post-MY SO-CALLED LIFE i pre-HOMELAND Claire Danes, Giovanni Ribisi i Omar Epps, i nastupali kao mladi delinkventi koje je regrutovala policija da priđu događajima i ljudima kojim oni kao stariji i rigidniji ne mogu.

Silver ne pokušava da uozbilji ovu premisu. Naprotiv, on koncipira film i po ritmu i po sadržaju kao jednu od epizoda serije. Film traje sat i po, i ima tempo stare network televizijske serije i nažalost nema neku naročitu dinamiku. Stvari se odvijaju brzo ali bez neke gradacije. Zaplet je banalan, a istovremeno prekomplikovan, i sa likovima bez nekih nijansi ili pravog zadatka infiltracije, sve se na kraju svodi na jednu smenu scena visokog tempa.

Dakle, film je bezveze bio onda a bezveze je i danas, uprkos glumačkoj podeli u kojoj su imena poput Josha Brolina ili ekipi u kojoj je snimateljka Ellen Kuras. Sve je to nedovoljno iskorišćeno, površno i samo naređano.

Svi ljudi iz ove ekipe i pre i posle radili su bitno bolje stvari, i u THE MOD SQUAD nema šta da se otkrije o njima.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment