Tuesday, December 20, 2022

LINE OF DUTY

Aaron Eckhart je glumio u filmu ERASED Philippa Stoelzla, najboljem non-major derivatu TAKENa, a ozbiljnom konkurentu i za najbolji uopšte. U filmu LINE OF DUTY Stevena C. Millera, kog ne prepoznajemo po nekim sjajnim naslovima - naprotiv, mahom po onome što je simbol sunovrata karijere Brucea Willisa - pretenduje na jedan od najboljih non-studio rip-offova DIE HARDa.

Ironija sudbine je u tome da je Miller učestvovao u uništenju Willisovog ugleda, ali ga nije razorio jer je publika bila svesna šta se zbiva i znala je da razlikuje od DIE HARD od onoga što je došlo na kraju, da bi Miller na kraju možda svoj prvi dobar film izveo u formi DIE HARD rip-offa.

Šteta što eto nije to uradio sa Willisom, da podseti na dane stare slave i da ga usmeri da radi ono što najbolje zna i po čemu smo ga zapazili. No, rekao bih da je LINE OF DUTY kudikamo skuplji od recentnih Willisovih geezer teasera, kao i da je glumačka ekipa koju čini prekaljeni triling asova Aaron Eckhart - Ben McKenzie - Giancarlo Esposito bila mnogo angažovanija u svojoj igri nego što je bio Bruno.

Dva brata su otela kćer šefa policije. Kada propadne pokušaj policije da uhapsi jednog od njih, u poteru se uključuje pozornik koji ni ne zna šta je bio smisao akcije i u samoodbrani ga ubija. Kada ga istog sekunda suspenduju i objasne mu šta je uradio, saznajemo da je i on nekada bio ozbiljan policajac, da su ga suspenzije vratile na ulice i da će on sada pokušati da se iskupi i sam pronađe otetu ćerku - uz pomoć mlade YouTuberke koja sve to prati uživo za svoj kanal.

Pisac simpatičnog indie filma GRANT THEFT PARSONS potpisuje ovaj derivat DIE HARDa sa mismatched duetom junaka, najviše evocirajući uspomenu na DIE HARD WITH A VENGEANCE po stvarima kako se odvijaju, i u jednoj prilično solidnoj akcionoj izvedbi na ekonomičnom ali dobro iskorišćenom budžetu.

Miller ovde pokazuje sve što zna, i to što zna nije malo kad je reč o old school akciji. Scenario mu nudi dobar osnov jer nema mnogo komplikacija, ide se iz atrakcije u atrakciju i ne razmišlja se mnogo, a negativac kog igra Ben McKenzie je nesputani destruktivac veštine vrhunskog specijalca i fizičke izdržljivosti third-tier superheroja.

U ovom filmu nema gotovo ništa novo, i baš zato je svež jer ovakav old school retko kada dobijamo a da je dobro izveden.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment