Sunday, December 4, 2022

INVESTIGATION: INSIDE THE TERRORIST BOMBING

Reporteri emisije World in Action naišli su na sumnjive okolnosti hapšenja i suđenja Birmingemskog šestorci koja je izvršila podmetanje paklenih mašina u pat tamošnjih pabova. Ponukani idejom da pripadnici IRAe koji su uhapšeni i osuđeni zapravo nisu odgovorni za taj napad, krenuli su da istražuju, locirali počinioce, neke žive, neke mrtve, i mahom izbegle u Republiku Irsku, ali spor pred sudom nije otišao dalje od ponovnog otvaranja.

Dokumentarista Michael Beckham, inače jedan od reditelja emisije WORLD IN ACTION, snimio je ovaj film za televizijsku kuću Granada koji je u Americi preuzeo HBO, u kom po scenariju Roba Ritchieja sistematski i klinički prikazuje istragu, sa sjajnim glumcima kao što su Martin Shaw, John Hurt i Roger Allam u glavnim ulogama.

Beckham ne pokušava da veštački stvara emociju i napetost, oni proizlaze iz samih dešavanja. Film je jednostavno ali efektno realizovan, sa upečatljivom i sugestivnom atmosferom britanske dokudrame koja je veoma karakteristična i ostavlja jak utisak kada se dobro izvede, kao ovaj put.

No comments:

Post a Comment