Thursday, December 15, 2022

PORTRET VAN ANTON ADRIAAN MUSSERT

PORTRET VAN ANTON ADRIAAN MUSSERT Paula Verhoevena je veoma kompaktan televizijski dokumentarac o holandskom kvislingu, jednom od mnogih zapadnoevropskih ekstremnih desničara koji su se povezali sa Hitlerom i dočekali okupaciju računajući da će dobiti vlast, a onda kad su je se dočepali shvatili da Nemci baš i ne žele da ispunjavaju njihove nacionalne fantazije već samo svoje.

Mussert je streljan 1946. zbog izdaje ali njegova vladavina je bila obeležena istovremeno apsolutnom lojalnošću Hitleru i pokušajima da Holandija ostane država i ne postane nemačka pokrajina. Video je Hitlera kao proroka a Himmlera kao đavola, i na kraju je završio na sudu braneći se zastupajući svoje stavove i iznoseći istine o trvenjima sa Nemcima.

Verhoeven pravi jako uzbudljiv portret koji se izlaže u kontinuitetu, od detinjstva ka kraju života, sa odlično izabranim i pronađenim sagovornicima i dosta dobrim arhivskim materijalom koji je relevantan i usklađen sa narativom.

U suštini, ovo je priča o čoveku sa enormnom istorijskom ambicijom i ideološkom zabludom koji je završio kao opskurna istorijska fusnota.

Izraz je čist, dinamičan, efektan, bez mnogo dilema. Verhoeven je govorio o snazi tog sećanja na izdajnike i njihovom mestu u društvu kao nečemu što ga je obeležilo jer je kao mladić zamalo postao kvislinški zet. U ovom dokumentarnom filmu je dao jako uspešnu sliku tog vremena i teme.

No comments:

Post a Comment