Friday, December 30, 2022

BLACK IS BELTZA: AINHOA

Fermin Muguruza snimio je i drugi animirani film u svojoj sagi BLACK IS BELTZA, sa potomcima iz prvog filma. U tom smislu AINHOA može da se gleda kao potpuno odvojeni film.

Ovog puta priča je smeštena u osamdesete, u Hladni rat i prati nekoliko baskijskih anarhista koji prate rute heroina od hladnoratovskog Avganistana do Evrope.

Ovaj 2D animirani film, nema pokret čak ni kao DCAU filmovi, ali ima vrlo solidan stripski crtež, ima zanimljivu grown up priču, angažman sa jakom punk crtom, pre svega sa velikanima baskijskog rodoljubivog rokenrola - punk bendom Kortatu, koje zatiče već u fazi kad su pogledali Public Enemy prvi put i promenili pogled na svoj rad, i predstavlja zanimljivu mešavinu polumejnstrim izraza i jednog muzejskog underground angažmana.

Među voice castom, pojavljuje se Darko Perić koga znamo iz CASA DE PAPEL, dosta pozvan da se pojavi ovde ako ne kao Baskijac a ono svakako kao panker sa stažom.

Ovo je film za publiku koju zanimaju ovaj stil i ove teme. Moram reći da u narativnom pa i stilskom pogledu ovog puta neće trpeti nikakvo umetničarenje.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment