Monday, December 5, 2022

THE ASTRONAUT

THE ASTRONAUT iz 1972. godine je svojevrsna anticipacija Hyamsovog CAPRICORN ONE. Reč je o televizijskom filmu u kom junaci moraju da lažiraju rezultate svemirske misije. U ovom slučaju, pronalaze dvojnika poginulog astronauta kako bi očuvali utisak da je misija na Mars uspela, a nije.

Međutim, dvojnik uspeva da se dosta solidno snađe u svojoj ulozi. Čak i astronautova supruga koja je imala određene teškoće sa mužem u njemu nalazi partnera koji joj postaje oslonac.

Nevolje kreću kada Sovjeti najave svoju misiju na Mars, ne sluteći da će i njihova posada nastradati isto kao i američka, a dvojnik ne želi da to dopusti iako je establišment prema tome ravnodušan.

Film kao sva televizijska produkcija tog vremena traje sedamdesetak minuta ali je vrlo zanimljiv i vešto izveden u relativno kamernim uslovima. Tema lažiranja svemirskih putovanja i sletanja na planete je dobro poznata i temelji razne teorije zavere, pa ne čudi da je ovo plodna tema za razne autore.

Astronauta i dvojnika igra Monte Markham koji je u ovom filmu dobra faca. Kasnije će se on vratiti ovom tipu lika i u RIFTu Dejana Zečevića, nažalost bez reference na ovaj televizijski film iako bi to bilo veoma zanimljivo, pošto se bave komplementarnim temama.

No comments:

Post a Comment