Friday, December 9, 2022

SPECTRE

Daroviti Britanac Clive Donner režirao je SPECTRE, televizijski film po scenariju Gene Roddenberryja, o detektivu za okultna pitanja koji iz Amerike odlazi u Britaniju da reši slučaj sujeverja sestre moćnog aristokrate, da bi se brzo ispostavilo da ona nije sujeverna već da je demon prisutan na imanju, i u porodici.

Clive Donner ima Roberta Culpa u glavnoj ulozi, Johna Hurta u sporednoj i majstore kao što su Gig Young i Gordon Jackson kao podršku, i film ima neke momente nadahnuća, međutim priča nije dobro koncipirana u dramaturškom pogledu. Od prvog trenutka je glavnom junaku jeste da je posednutost realna i da je demonsko prisustvo nesporno, a njegov sidekick koji bi trebalo da je racionalan je skroz neubedljiv jer realno ni nema nijedan argument da bi dokazao suprotno. Kada ta dinamika između "vernika" i "racionalnog" ne funkcioniše a predstavlja bitan deo, ostaje odnos protagoniste sa negativcem koji je dosta krut i u kom nekog naročitog razvoja ili napetosti nema.

Film je solidno realizovan, i kao režija Clivea Donnera ima duha, međutim pravi horor je ugođaj je izmakao, ni triler se baš nije desio, no SPECTRE je na kraju krajeva ipak prijatno gledalačko iskustvo.

No comments:

Post a Comment