Tuesday, December 13, 2022

VOORBIJ, VOORBIJ

VOORBIJ, VOORBIJ Paula Verhoevena je jednočasovni televizijski film iz 1981. koji je ovaj velikan snimio u fazi kada je već bio afirmisan. Po scenariju svog stalnog saradnika Gerarda Soetemana, Verhoeven je snimio jedan briljantan, "mali" film o temi koja je imala snažan odjek u Evropi tog vremena.

Priča prati grupu pripadnika holandskog Pokreta otpora koji su izgubili druga u poslednjim danima rata, nacistu kome se izgubio svaki trag, ali onda ga jedan od njih slučajno ugleda kao nemačkog turistu u Amsterdamu i pokušava da okupi staru ekipu da se osveti i ispuni zavet dat na grobu palog druga.

Međutim, prošlo je 35 godina, njihovi životi su pošli raznim putevima, i samo jedan od njih pristaje da mu se pridruži u akciji, dok troje iz raznih razloga i na razne načine to izbegava. Ovo nije road movie, ali jeste film o jednom intimnom putovanju nekadašnjeg političkog aktiviste i gerilca i susretima koji ga menjaju, vodeći ga prema završnici.

Ritam filma je naizgled lagan, ali je dinamika vrlo intenzivna. Ovo nije film koji obiluje akcijom, i uprkos tome što tehnički nije kamerno ostvarenje, uglavnom se bazira na susretima dve osobe, i ne više od toga, sem u pasažnim scenama. Međutim, Verhoeven je efikasan i propulzivan u izvedbi, tako da film donosi elegičnost ove priče o osveti ali ga njome ne potapa.

Soetemanov scenario se bavi situacijom koja je fikcionalna ali je uverljiva, i ovo nije jedini film na temu susreta žrtve i dželata iz Drugog svetskog rata. Međutim, on uspeva da kombinuje priču o ljudima i društvu koji su se za 35 godina promenili, od zaveta datog na grobu, da manje-više situiranog zakoračenja u starost. Kroz staru priču, iznosi novu.

Konačno su ovi stari Verhoevenovi radovi dostupni na pristojnim kopijama a VOORBIJ, VOORBIJ je vrhunski televizijski film čiji se kvalitet prepoznaje i bez poznatog potpisa na mestu reditelja.

No comments:

Post a Comment