Monday, March 19, 2018

STEEL RAIN

STEEL RAIN Woo-seok Yanga je južnokorejski film koji je posle uspešne bioskopske distribucije otišao na Netflix, i to relativno brzo posle premijere. Slično filmu V.I.P. i ovaj naslov se u suštini bavi odnosima Severne i JUžne Koreje kroz priču o intrigama među severnokorejskim funkcionerima. Ideja puča u Severnoj Koreji koja dovodi tvrdu liniju na vlast i pogoršava stvari nije novi zamajac u zapletima južnokorejskih filmova, međutim STEEL RAIN u pogledu razrade takvopg zapleta odlazi dosta daleko i pri tome dosta rizikuje.

Naime, u STEEL RAINu se slično filmu INTERVIEW pojavljuje Kim Jong Un kao lik, u ovom konkretnom slučaju pominju ga kao "Broja Jedan" i vidi mu se samo silueta jer je veći deo filma u komi.

Priču otvara false flag zadatak za rogue severnokorejskog agenta da ukloni "pučiste" iz Kimove okoline. Ispostavlja se da je dobio zadatak da ih ukloni kako bi u ime tvrde struje pomogao puč protiv Kima. Ubrzo, taj agent sa Kimom ranjenim u glavu dospeva u Južnu Koreju i kreće tenzična priča u kojoj je svet neprekidno na granici taktičke nuklearne razmene.

STEEL RAIN nema bukvalni copywoodski uzor kao što smo navuikli u južnokorejskim filmovima ali definitivono da je ovo ponajbliže južnokorejskom Tomu Clancyju. Ako je severnokorejski njihov odgovor na Johna Clarka, onda je južnokorejski analyst iz službe odgovor na Jacka Ryana. Isto tako ceo wargamerski vajb filma jako asocira na pokojnog Toma i njegove hobije i geostrateške vizije.

STEEL RAIN je u pogledu realizacije solidan, kako i dolikuje južnokorejskom filmu ali nije briljantan, nije onaj vrhunski nivo na koji su nas navikli. Isto tako, scenario se u nekoliko navrata oslanja na neke dosta "zgodne" koincicendije iz kojih proističku zanimljive situacije ali su one plaćene ozbiljnom dozom neuverljivosti.

Međutim, ako bi se pitali šta ljudi u svetu u iovom trenutku žele da vide u južnokorejskom filmu - odgovor je baš ovakva clancyjevska priča o tome kako se zagreva nuklearni konflikrt spakovana u formu akcionog trilera. U tom pogledu, STEEL RAIN ima potencijala da zaintereseuje više inostrane publike od nekih boljih južnokorejskih filmova.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment