Monday, March 26, 2018

THE SEA SHALL NOT HAVE THEM

THE SEA SHALL NOT HAVE THEM Lewisa Gilberta je adaptacija romana Johna Harrisa koju je napisao sam reditelj u saradnji sa svojim redovnim piscem Vernonom Harrisom. 

Ovaj film prati nekoliko paralelnih priča i govori o akciji spasavanja oborene posade britanskog bombardera među kojima je i jedan obaveštajac sa tašnom punom poverljivih dokumenata.

Film je u osnovi survival triler iako bi po samoj tašni sa poverljivim dokumentima više vukao na špijunski film. Ona međutim ovde nije McGuffin, ona je ovde samo jedan detalj koji doprinosi urgenciji spasavanja.

Gilbert je tokom rata bio u RAFu a u svojim filmovima se poslovično dobro snalazio u zahtevim akcionim prizorima, pa tako i ovde, sama vojna tehnika i akcija sa njom donose nekoliko blistavih scena. Međutim, čitav niza priča varira po svom značaju za opšti zaplet i u dužini od 90 minuta pati od digresija koje na kraju rezultiraju potpunim gubitkom gledsaočeve koncentracije.

Pa ipak bez sumnje, nekoliko situacija, kao recimo ona kada britanski hidroavion spasava oborenog nemačkog pilota i danas deluju upečatljivo.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment