Monday, March 19, 2018

FERRY TO HONG KONG

FERRY TO HONG KONG je atmosferična, duhovita i sporadično napeta adaptacija romana Maxa Cattoa koju su 1959. godine napravili Lewis Gilbert i Vernon Harris. Gilbertova režija je sigurna, izvlači maksimum iz Curda Jurgensa u glavnoj ulozi šarmantnog austrijskog lutalice na privremenom lutanju po Dalekom Istoku i Orsona Wellesa u ulozi namoćorastog kapetana naslovnog broda koji saobraća na liniji Hong Kong-Makao.

FERRY TO HONG KONG počinje situacioom u kojoj austrijski lutalica biva proteran iz Hong Konga a Makao mu uskrati gostoprimstvo. Primoran je da boravi na brodu sa kog kapetan želi da ga izbaci. Ubrzo, njihov sukob postaje sukob dva mangupa a ubrzo ih nevolje sa olujom i piratima nateraju da se nađu na istoj strani.

Neobično je gledati Curda Jurgensa u ulozi heroja ali izuzetno je harizmatičan i ne samo da privlači simpatije gledalaca već i uspešno parira prekaljenom Wellesu koji sasvim sigurno nije bio u najboljoj životnoj fazi kada je ovo snimao, ali kada pa jeste.

Gilbertu u ovom slučaju baš leži spoj humora, psihološkog nadigravanja, akcije i generalno zahtevne "fizičke produkcije", slično filmu THE ADMIRABLE CRICHTON. Ovaj u suštini avanturistički film smešten na Dalekom Istoku je jasan showcase za brzi ulazak Gilberta u svet filmova o James Bondu nekoliko godina kasnije.

Maxu Cattou, specijalisti za pisanje avantura na egzotičnim lokacijama, ovaj film stoji kao jedna od najboljih ekranizacija.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment