Sunday, March 11, 2018

THE ADMIRABLE CRICHTON

THE ADMIRABLE CRICHTON Lewisa Gilberta je adaptacija pozorišnog komada J.M. Barrieja na kojoj je sarađivao sa svojim redovnim scenaristom Vernonm Harrisom. Ovaj komad je pre toga više puta ekranizovan, i kao nemi film i kao holivudski mjuzikl, 

Ova ekranizacija pozorišnog komada je duhovita, ima u sebi pomalo vodviljskog ali je za početak ovo film u kom Gilbert pokazuje neobično visok nivo veštine u rešavanju “fizičkih izazova” produkcije, i u situacijama napetosti i brodoloma uspeva da očuva smisao za humor koji je potreban ovom filmu kao komediji.

Sama ideja komada da bogataška kuća odlazi na put i dožive brodolom a na pustom ostrvu na koje su dospeli sa slugama moraju da se suoče sa slomom klasnog sistema vrlo je subverzivna i potentna. U tom pogledu, Gilbert uspeva da je uspešno razradi. 

Ali iznad svega nešto što se moglo svesti na kamerni i mizanscenski sveden rad, kod Gilberta postaje kudikamo razigraniji film sa upečatljivim likovima i dobro vođenom pričom.

Tako do kraja ovo postaje vrlo snažna disekcija britanskog klasnog sistema i međuljudskih pa i romantičnih odnosa koji iz njega proizilaze. 

U ovom filmu Gilbertova veština izlaganja likova i priče dolazi do izražaja. Rediteljski izraz je jednostavan i precizan, humor koji je Barrie baštinio je očuvan i uspešno prenet na ekran.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment