Wednesday, March 28, 2018

TAILSPIN: BEHIND THE KOREAN AIRLINER TRAGEDY

TAILSPIN: BEHIND THE KOREAN AIRLINER TRAGEDY je izuzetna saradnja HBOa i Granade na temu rušenja Korean Airlinesovog leta 007. David Darlow je reditelj i producent specijalizovan za teme avionskih nesreća i snimio je nebrojene dokumentarne serije na tu temu. TAILSPIN je zapravo jedna od njegovih retkih režija igranog materijala. Tim pre je impresivnije kako su Daarnow i scenarista Brian Phelan uspeli da obrade katastrofu pada aviona koncipirajući sve kao kamernu dramu, a pritom na kraju bez izbegavanja da prikažu i samo rušenje aviona.

Film se fokusira na američku prislušnu stanicu u Pacifiku koja je bila zadužena za nadgledanje sovjtskog i kineskog radio saobraćaja. U njihovoj neprospavanoj noći kreće ovaj film gde se otkriva da je nepoznati avion ušao u sovjetski vazdušni prostor i da je verovatno oboren.

Sledeća faza je analitički rad američkih službi koje konstatuju da su akcije špijunskih aviona u toj oblasti verovatno dovele do toga da Sovjeti greškom obore KAL 007.

I završnicu čine pokušaji “jastrebova” iz američke administracije da spinuju priču u svedočanstvo o sovjetskoj svireposti.

Konačno, završnica prikazuje dramsku ironiju situacije iznoseći okolnosti pod kojima je avion zalutao u sovjetski vazdušni prostor i kako je oboren.

Ovaj film iz 1989. godine je relativno brzo reagovao na ovaj događaj iz 1983. godine i ponudio je balansiranu sliku onoga što se desilo na obodima sovjetskog vazdušnog prostora. Ako imamo u vidu da je ovo bio period završnice Hladnog rata ali da je on još uvek trajao, Darlow i Phelan zaslužuju pohvale za ono što su napravili.

Glumačku podelu čine izuzetni profesionalci poput Michaela Murphyja, Michaela Moriartyja, Chrisa Sarandona i Harrisa Yulina a u jednoj ranoj ulozi vidimo i Michaela Shannona. Darlowljev rediteljski postupak je minimalistički, evocira atmosferu britanske televizijske drame ali je vizuelno začuđujuće efektan i TAILSPIN je vrlo atmosferično ostvaenje.

Iako su estetski dometi ta dva ostvarenja potpuno suprotni, TAILSPIN može biti zanimljiv double bill sa MAYUMI: VIRGIN TERRORIST. U ta dva ostvarenja obrađene su dve ključne avionske tragedije koje su obeležile istoriju Južne Koreje u toj dekadi.

No comments:

Post a Comment