Saturday, March 3, 2018

THE PLACE

Paolo Genovese je reditelj koji jako dobro komunicira sa publikom koja se ne razume u film. Posle velikog uspeha filma PERFETTI SCONSCIUTI, snimio je nešto vrlo slično - film THE PLACE po priči Christophera Kubasika koja je već ekranizovana u formi američke televizijske serije. Inače, PERFETTI SCONOSCIUTI se ispostavio kao materijal koji ima potencijala za rimejk i sprema se španska verzija.

Ovog puta Genovese svoju polemičku dramu smešta na javno mestu, u kafe u kome stoluje enigmatična ličnost koja ispunjava snove svojih "klijenata" ali svaki san mora da se ispuni tako što će onaj koji sanja podneti neku žrtvu i uraditi nešto "neprihvatljivo". Naravno, sve se rešava kroz dijaloge, prepričavanje i kako smo kod Genovesea navikli, kroz dosta infantilno filozofiranje o prirodi čoveka, prirode i društva.

Film je režiran na nivou malo ambicioznije network serije, sav je sačinjen od dijaloga i dramaturških konstrukcija. Ponovo je reč o jednoj izrazito teatralnoj formi i mogu da zamislim ovaj tekst u formi neke bulevarske predstave recimo u Zvezdara Teatru, čak možda i u Ateljeu 212.

Isto tako, lako mi je da zamislim da će Genoveseova ciljna grupa na sve ovo da odlepi kad bude pogledala.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment