Wednesday, March 21, 2018

FRIENDS

Svakako je bizarno porediti film Lewisa Gilberta sa Davidom Hamiltonom ali njegov film FRIENDS iz 1971. godine itekako može da se smesti na liniju meke erotike hamiltonovskog profila koja je konačno dobila svoju legitimaciju ove godine uspehom filma CALL ME BY YOUR NAME.

FRIENDS je bio veliki internacionalni hit za Paramount a pošto su protagonisti tinejdžeri i nisu ih mogle igrati zvezde, na soundtracku se pojavljuju Elton John i Bernie Taupin kao autori što je pomoglo globalnom plasmanu filma.

Elem, FRIENDS je napravljen poprilično po modelu eksploatacije kako seksualnosti puberteta u punom jeku tako i određenih stereotipa o romantičnim navikama pojedinih naroda.

Sean Bury igra sina engleskog biznismena koji je nezadovoljan bogatim ocem koji se ženi pošto ih je majka napustila. Anicee Alvina igra francusku nimfetu siroticu bez iikoga svog koja beži od rođaka i zeta koji je neprimereno gleda.

Njih dvoje odlaze u kuću u provansi a tamo provansalski vazduh, sugestivna priroda itd. raspaljuju njihovu ljubav, strast i dovode do toga da Michelle zatrudni. Odlučuju da dobiju dete i igraju se odraslih.

Iako se za ovaj film ne može reći da obiluje scenama erotike, nema sumnje da je vrlo dirty u zamisli, a tome svemu doprinosi i Anicee Alvina koja je ovim filmom dostigla malu internacionalnu slavu koja sriče svoje rečenice i deluje kao devojčica iako je u vreme snimanja filma imala sedamnaest godina.

Otud, današnjem gledaocu deluju pomalo uznemirujuće kratki ali opet prisutni detalji njenog frontal nudityja i uopšte ceo taj seksualni aspekt. Doduše, moramo imati na umu da je FRIENDS film koji je nastao u periodu kada je seksa u javnosti bilo relativno malo i kada je on zaista mogao biti ozbiljan exploitation hook.

To otprilike i objašnjava uspeh ove dosta mlake i razvodnjene melodrame sa kratkim erotskim ispadima. 

Gilbert je u ovom filmu bio i autor priče koju su u scenario uobličili njegov redovni saradnik Vernon Harris i Jack Russell. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment