Saturday, March 24, 2018

I KILL GIANTS

I KILL GIANTS Andersa Waltera je ekranizacija stripa koji su napravili Joe Kelly i Ken Kimura. Sam Kelly je pisao i scenaro a Walter je doneo vrlo zanimljiv severnjački senzibilitet i nastao je elegični film za decu i mlade koji jednoj dosta eksploatisanoj temi i postavci uspeva da odahne novi život.

Elegični filmovi za decu su kao seks, postoji velika šansa da vam neće prijati kad porastete ako su vam nametani u detinjstvu. Moram priznati da meni nisu bili nametani što ne znači da u njima naročito uživam u odraslom dobu. U tom pogledu, verujem da I KILL GIANTS može naći i još receptivniju publiku od mene, a meni se izuzetno dopao.

Kellyjeva priča govori o traumatizovanoj devojčici koja se bori sa divovima, ali kada upoznamo njenu porodičnu situaciju shvatimo da ona izgleda beži u svet fantazije zbog toga što ima traumu u stvarnosti sa kojom ne može da se izbori.

Walterova inscenacija je precizna i vizuelno nadahnuta. Lokacije su izuzetno dobro iskorišćene, atmosfera je vibrantna i kadriranje je izuzetno precizno. Treba imati na umu da je ovo film koji koketira sa elementima bajke i obiljem specijalnih efekata na limitiranom budžetu i Walter pronalazi vizuelni izraz u kome to uspešno oblikuje.

Devojčica Madison Wolfe je već iskusna glumica a ovde dobija priliku da iznese ceo film i maksimalno je koristi. Okružena je odličnom podrškom Zoe Saldane i Imogen Poots ali pošteno govoreći, sposobna je da se - kao i junakinja koju igra - izbori sama.

Belgija i Irska su krajnje ubedljivo odmenile američke lokacije i Anders Walter sa budžetom od 15 miliona dolara postiže zaista jako puno. Uprkos tome što I KILL GIANTS nije film koji će napraviti čudo u bioskopima, iako bi po svom kvalitetu mogao, verujem da će jako dugo živeti na raznim kućnim formatima i televizijama.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment