Monday, March 19, 2018

MA 6-T VA CRACKER

Konačno sam uspeo da nabavim Richetov MA 6-T VA CRACKER sa prevodom i da najzad prodrem u njegovu najraniju fazu karijere kada je još bio mladi marksistički reditelj i snimao filmove za koje ekipa sa pariskih pločnika tvrdi da su ono što gledaju junaci LA HAINE. MA 6-T VA CRACKER jeste tvrd geto film, sa dosta razbarušenim realističkim pristupom, malo marksističkog dogmatizma ubačenog da oboji dijaloške razmene likova i obiljem kritike državnog aparata a naravno pre svega policije.

Policiju će Richet kritikovati i u svom sledećem filmu koji se na neki način, ne samo preko Virginie Ledoyen može posmatrati kao diptih sa MA 6-T VA CRACKER. U njemu on produbljuje temu policijskog pritiska na mlade stanovnike geta.

U MA 6-T VA CRACKER Richet prati nekoliko "društava" u jednom pariskom predgrađu, njihovo uličarsko lutanje, gubljenje vremena, istine i laži, ali i tuče među sobom i sa policijom koje postepeno eskaliraju u krvavi rasplet.

U osnovi Richetove priče je da su njegovi protagonisti samo klinci bez jasnog cilja i da je za njih kriminal praktično jedino što im se nudi. Stoga ovo je film u kom nema nekog kriminalnog mastermajnda koji ih uvlači u svoje kombinacije i koristi. Ovde je osnovni krivac višak slobodnog vremena i izolacija od "normalnih" društvenih tokova koji nude emancipaciju.

Richetova režija je visceralna i ne treba da čudi što je kasnije postao uspešan reditelj trilera i akcijaša, a glumačik stil je realističan sa dosta karakternih bravura i improvizacija. MA 6-T VA CRACKER donosi kontrolisanu raspojasanost mladog debitanta iz koje će izrasti reditelj bitno disciplinovanijeg izraza.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment