Saturday, January 21, 2012

STAUFFENBERG

Pogledao sam nemački TV film STAUFFENBERG scenariste i reditelja Jo Baiera u kome Clausa Von Stauffenberga igra Sebastian Koch, jedna od najvećih zvezda nemačkog filma. STAUFFENBERG je bliži istorijskim podacima od THE PLOT TO KILL HITLER ali mu je po strukturi identičan, ponovo priča sve u jednoj velikoj retrospekciji. Kad je reč o prikazivanmju Von Stauffenbergovog lika, ovde su njegove simpatije prema nacizmu nagoveštenije, mada ne u meri u kojoj je on bio sklon da ih nagovesti inače.

Koch je filmska zvezda pa tako i igra Stauffenberga, vrlo glamurozno ali Baier, uprkos solidnom production valueu ipak nije naročito vešt ni kao scenarista ni kao reditelj tako da ovaj film ne nudi ni kvalitet ni uverljivost već deluje prilično naivno u pojedinim deonicama a sam način na koji su pučisti hteli da svrgnu Hitlera čak nije ni jasan što se ipak nije javljalo kao problem u prethodnim filmovima koje sam gledao na ovu temu.

Otud je STAUFFENBERG uprkos tome što načinje temu Stauffenbergovih naklonosti prema nacizmu ipak najslabiji od ovog triptiha na tu temu. Ipak, Stauffenberg se pojavljuje kao lik i tema u još dosta filmova i televizijskih radova, naročito u Nemačkoj.

No comments:

Post a Comment