Sunday, January 29, 2012

EL CONSUL DE SODOMA

Pogledao sam EL CONSUL DE SODOMA Sigfrida Monleona, vrlo zanimljiv biopic poznatog španskog pesnika i političkog aktiviste Jaime Gil de Biedme koji je bio aktivao od pedesetih do kraja osamdesetih kada je umro od Kapošijevog sarkoma izazvanog HIVom u vreme kada je epidemija bila na vrhuncu. Jaime je bio pesnik koji je radio pod velikim uticajem T.S. Elliotta i francuskih pesnika, i u periodu frankizma je žuiveo dosta sloodno baveći se dvema vrlo zabranjenim aktivnostima a to su homoseksualni odnosi i komunizam. Međutim, Jaime je bio sin bogatog duvanskog magnata i priličlno uspešan poslovni čovek unutar očeve imperije tako da su mu frankisti progledali kroz prste uz sporadične packe.

Ako imamo u vidu vreme i režim u kome je živeo, Jaime je bio dosta drzak a Jordi Molla, koji je uprkos saradnjama sa Amenabarom koliko ja znam ipak strejt, u ovom filmu mora da se satire sa nekim raznim muškarcima koji igraju ključne rent-a-bojeve i ljubavnike iz Jaimeovog života. Međutim, isto tako zanimljivo je da je najveću ljubav imao sa ženom gde je ispoljio i svoju drugu stranu, doduše na krajnje neobičan način.

Monleon ne pravi naročito sistematičan biopic međutim uspeva da iznese konzistentno liniju koju je želeo da prikaže, nudi jednu logučnu sliku Jaimeovog života, sa jasnim utiskom čime sa bavio i zaključcima koji iz toga proizilaze. Monleon povremeno naglasi koja je godina ali nema nekih prenaglašenih spoljnih zahvata.

Jordi Molla je izvanredan u glavnoj ulozi isa Monleonom uspeva da dosta ubedljivo prenese Jaimeovu emociju čak i u situacijama sa kojima je dosta teško poistovetiti se.

U finišu, kada već umire od AIDSa, začuju se i Bronski Beat i Pet Shop Boys a posle njih samo i može da dođe pop da opeva.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment