Tuesday, January 24, 2012

SEEKING JUSTICE

Pogledao sam SEEKING JUSTICE Rogera Donaldsona, film koji sam dosta očekivao jer je baziran na scenariju koji je svojevremeno bio na Black Listu najboljih nesnimljenih scenarija pod naslovom HUNGRY RABBIT JUMPS. Sad kad je film gotov, rezultat je krajje rutinski triler koji nije uspeo da se izbori za mesto u američkim bioskopima ali je tu i tamo uspeo da bude eksploatisan po svetu. Nic Cage je u ovom filmu otprilike u istoj ravni kao i u TRESPASSu s tim što je TRESPASS ipak slabiji film, sa slabijim scenarijem.

Kad je o scenarijima reč, HUNGRY RABBIT JUMPS je scenario koji je sam po sebi imao veliku reputaciju, a TRESPASS je imao poznatog pisca. Otud, ne može se reći da je Cage birao da snima koješta. Pa ipak, oba ova filma nisu uspela da stignu u bioskope.

Roger Donaldson je oko Cagea okupio respektabilnu ekipu, tu je January Jones a negativca igra Guy Pearce. Sama egzekucija je dosta solidna, kao što bi se i očekivalo od veterana i majstora Donaldsonovog kalibra koga relevantnost još uvek nije napustila, te je čak između svojih mejnstrim rezultata uspevao i da iznenadi sa naslovima kao što je BANK JOB. Međutim, u ovom filmu prvo sam scenario nije previše zanimljiv. Premisa o udruženju koje isteruje pravdu onda kada sistem nije dorastao izazovu je u načelu zanimljiva, međutim kada se pokrene mehanizam cele priče, sve se pretvara u krajnje predvidiv triler koji ne uspeva da bude ni DEATH WISH ni PARALLAX VIEW nego je tako na pola puta između hičkokovskog akcijaša i neke kafkijanske teorije zavere. U principu, danas je čak i u okvirima popcorn filmova kao što je odlični UNKNOWN opšti standard zapleta te vrste ioak na znatno višem nivou.

Donaldson ima nekoliko prilika za rediteljski set-piece i u principu koristi ih, međutim dosta scena su ravne, i na nivou postavke i na planu same egzekucije, SEEKING JUSTICE vrvi od opštih mesta u rasponu od scenarija do lokacija, i to već ako nije zamorno, ono bar svakako ne dopriinosi nekom dobrom utisku. Činjenica da Donaldson i ekipa to sve rade bez grešaka ne pomaže dovoljno.

Teško je shvatiti gde je projekat sa Black List scenarijem, Donaldsonom kao rediteljem i ovakvom glumačkom ekipom zapravo pošao naopako, ali to se očigledno desilo i tu nema dileme. Proketstvo filmova snimanih u post-Katrina Nju Orleansu se nastavlja. Očigledno je 40 posto novca koji se vraćaju producentima privlače raznorazne oportune producente i to utiče na kvalitet filmova a ovaj grad će postati poznat po tome što je u njemu seriju svojih najsopskzurnijih naslova snimio ne samo neuračunljivi Nic Cage već i Bruce Willis.

SEEKING JUSTICE srećom ne pravi peviše grešaka, samo ono što je u njemu priostojno i dobro nije previše zanimljivo. Otud mu i nije mesto u bioskopima.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment