Saturday, March 20, 2010

SUPERMAN/BATMAN: PUBLIC ENEMIES

Pogledao sam SUPERMAN/BATMAN: PUBLIC ENEMIES Sama Liua. Šteta je što je u tehničkom pogledu animacije, ovaj jedan od inferiornijih DC animiranih filmova pošto je najveći akcenat na akciji, koja je sporadično vrlo interesantno koncipirana i smeštena na odlične lokacije. Kad je reč o samom scenariju, baziran je na Loebovom stripu, i u izvesnom smislu ove animacije su se do sada pokazale kao odličan vehicle za prikazivanje nekih left-field varijanti DC univerzuma. U redu, ne toliko left-field kao kada se likova lati neko kao Morrison, ali svakako inovativno u smislu globalnih odnosa među samim superherojima.

Najveća žrtva tanke animacije je Toyman koji se pojavio kao villain u SUPERMAN:DOOMSDAYu dok se u PUBLIC ENEMIES pojavljuje kao Hiro Okamura. Završnica filma se dešava u njegovom compoundu u kome između ostalog u akciju ulazi i mecha koju je sagradio po uzoru na figuru Supermana i Batmana. To je u najavi bilo prava poslastica na nivou animacije, ali u ovom obliku ostalo je više kao jako cool zamisao koja stavi osmeh na lice gledaocu i digne film za klasu iznad, ali se ne koristi do kraja.

Druga sekvenca koju bih izdvojio je dvoboj Metallo protiv Supermana a potom i Batmana. To je dobro osmišljena akciona sekvenca sa razvijenom dramaturgijom samog toka borbe, preokretima i napetošću. Dramaturška razvijesnot te borbe uspeva da učini da se zanemari rudimentarnost animacije.

Iako spada među slabije animirane DTV naslove, PUBLIC ENEMIES zahvaljujući ovim dvema scenama ostaje animacija koju ipak treba pogledati.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment