Sunday, March 28, 2010

BANK SHOT

Pogledao sam BANK SHOT Gowera Championa. Champion je poznat kao brodveski koreograf, dobitnik brojnih Tonyja i u tom smislu BANK SHOT je potpuno drugačiji projekat od bilo čega što se očekivalo od reditelja takvotg profila. Reč je o heist filmu sa elementima 70s chase komeije, po romanu čuvenog Donalda Westlakea. BANK SHOT se smatra svojevrsnim nastavkom hita HOT ROCK Petera Yatesa u kome je glavni junak Westlakeov stalni lik, lopov Dortmunder.

Dortmunder se u BANK SHOTu zove Ballantine, i umesto Redforda igra ga George C. Scotta, u jednoj od svojih tradicionalnih grumpy rola. Odlično ga podržava ekipa u rasponu od Joanne Cassidy do čuvenog Frank McRaea, i uprkos tome što Champion očigledno forsira malo pojačanu glumu, film nikada ne odlazi u persiflažu.

Scenario Wendella Mayesa je duhovit i uspeva da razigra vrlo bizarnu premisu o lopovu koji umesto da opljačka banku, odlučuje da je ukrade celu i potom pljačka natenane. Scenario je pun duhovitih detalja čemu doprinosi i režija Gowera Championa koja je prilično left-field.

Po vokaciji koreograf, Champion odlično koreografiše kretanja ljudi i vozila u kadru i reklo bi se da dosta svog koncepta u pokretima kamere preuzima od velikih uzora iz sveta filmskog mjuzikla kao što je recimo Buzz Berkeley. U tom smislu, najzabavnije je kako Champion insistira na kretanjima u drugom planu dajući dešavanjima pred kamerom visok nivo osmišljenosti. U tom smislu, BANK SHOT donosi potpuno atipično korišćenje pokreta kamere i objektiva za heist žanr i ovu vrstu akcione komedije onog doba.

BANK SHOT se u izvesnoj meri nadovezuje i na car crash filmove tog doba ali reč je o svakako kompleksnijem i osmišljenijem filmu od exploitationa koji je na tu temu snimao Hal Needham i slična ekipa.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment