Sunday, March 21, 2010

RUN FOR COVER

Pogledao sam vrlo atipičan vestern Nicholasa Raya RUN FOR COVER. Reč je o naizgled tipičnom star westernu pravljenom kao vehicle za tada već ostarelog Jamesa Cagneya u kome postoji niz specifičnih detalja po kojima se izdvaja. Rayev zaplet sa nekada problematičnim tipom koji postepeno postaje šerif i ulazi u sukobe sa bandom koja konstantno pljačka u njegovom srezu na nivou sklopa događaja ima dosta klasičnu vestern priču, međutim Ray nudi vrlo apartan pogled na pripovedanje i nudi poseban fokus na karaktere koji se razvijaju vrlo detaljno i metodično, i svaki ima dosta jasan kredo.

Milje u kome se dešava priča je zanimljiv pošto Cagney komunicira sa švedskim emigrantima na Zapadu, i dosta se insistira na jednom old country pogledu koji nije tipičan, u vesternima najčešće irski. U tom smislu, RUN FOR COVER dotičući se doseljenika sa skandinavskim poreklom, na određeni način anticipira etnički obojenu tradiciju prisutnu kasnije u američkom indie filmu, što je njegovo vrlo prepoznatljivo svojstvo.

U tom smislu, RUN FOR COVER isporučuje na dva nivoa, i kao genre bender i kao programmer i potvrđuje da je Ray veliki reditelj svoje generacije.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment