Sunday, October 26, 2008

TROPIC THUNDER

Prošlo je već neko vreme od premijere TROPIC THUNDERa Bena Stillera i dugo sam razmišljao o tom filmu. Međutim, sad je izašao THE HOUSE BUNNY Fred Wolfa i mislim da je vreme da na bazi ova dva laugh out loud naslova napišem zajednički komentar.

TROPIC THUINDER mi se dopao, bio mi je zabavan, u nekim segmentima je uspevao da transcendira svoje komediografske okove i bude čak i neka vrsta metafilma. Međutim, upravo u tim tačkama mi je postajao sporan. To je film u kome se ismeva akcioni film ali kada se glumci iz akcionog filma suoče sa ratom i njihova priča se na kraju pretvori u akcioni film. Stoga, mislim da je akcioni film pobedio komediju barem u ovom dvoboju koji je priredio Stiller. za razliku od HOT FUZZa koji se briljantno bavi svetom akcionog filma kroz poređenje realističnog mačo miljea i holivudskog filma gde se na kraju istina nalazi u primeni fima na stvarni život. TROPIC THUINDER je solidna komedija sa jednom višom ravni u kojoj svaki dolazak u tu višu ravan pokazuje jednu priličnu besciljnost.

Ko god je gledao Jeremy Pivena u seriji ENTOURAGE znaće koliko je besmislena persiflaža koju donosi Tom Cruise u ulozi razularenog mogula. Ko god je gledao HOT FUZZ, već je video kako se smisleno spajaju komdija i filmofilski pristup akciji. Ko god zna biografiju i filmove John Belushija i Chris Farleya videće koliko je slabićka uloga Jack Blacka kao debelog komičara džankija.

Stoga, najveći poraz TROPIC THUNDERa jeste u toj metafilmskoj ravni u kojoj je želeo da bude zapažen a najveća pobeda jeste u tome što je zabavn i vrlo dobro realizovan na jednom popcorn nivou.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment