Friday, October 17, 2008

OUR MAN IN HAVANA

Pogledao sam OUR MAN IN HAVANA Carola Reeda, courtesy of Ginger.

Ovih dana gledam briljantnu BBC seriju SMILEY'S PEOPLE po romanu Johna Le Carrea, sa Alec Guinnessom u glavnoj ulozi i onda sam odlučio da u tom gasu pogledam i HAVANU. Naime, HAVANA je delo Grahama Greenea, ali ne samo što glavnu ulogu igra Alec Guinness nego je i Le Carre napisao svoju varijaciju na istu temu u romanu a kasnije i Boormanovom filmu TAILOR OF PANAMA.

Reedov film je sniman pre a izašao je posle kubanske revolucije što ga čini dosta čudnim pošto je u njemu Batistin režim posmatran kao, ako ne neprijateljski, a onon barem opskuran. Ipak, siguran sam da sa Castrovim dolaskom na vlast, percepcija Kube postaje drugačija. Ipak, isto tako zanimljivo je da je Castro u principu od početka svoje vladavine razumeo značaj filma i koliko god je mogao koristio je film, setimo se njegovih opskurnih akcija sa Errol Flynnom ili kasnije sa Sovjetima što je proizvelo i neke autentične klasike kao što je SOY CUBA.

No, Kuba je manje-više McGuffin kod Greenea i Reeda pošto je osnov priče u tome kako se pojavljuje prodavac usisivača koji biva vrbovan da vodi britansku obaveštajnu mrežu na Kubi, a onda počinje da izmišlja agente-saradnike i protivnike kako bi dobijao što više novca od Britanaca.

Naravno, iz godinu u godinu prisustvujemo događajima u kojima slični skandali potresaju prilično velike sile, a poslednji kapitalni skandal ovog tipa potresao je SAD. U tom smislu ovaj film se ponavlja kao proročanstvo i u ideološkom smislu stoji i danas.

Kao komedija, ovaj film nije previše smešan, a Reed se nadao da će biti. Kao triler nije previše uzbudljiv. Međutim, kada se spoje ideološki koncept, sporadična duhovitost i trilerska intriga, lepo snimljeni na odličnim lokacijama dobija se jedan pitak film koji po svom estetskom dometu svakako nije klasik, ali uzevši sve u obzir ne ostavlja ni utisak precenjenog dela.

Vrlo je zanimljivo to da se u ovom filmu koji se dešava neposredno pred revoluciju, na revoluciju uopšte ne referiše, i da je nezadovoljstvo naroda na Kubi sasvim minimalno prikazano. Reed i Greene ovde stvaraju spokojnu Kubu sa pomalo spornim režimom i to je to. Nema ni nagoveštaja da se tamo kuva komunistička revolucija koja će ozbiljno promeniti geopolitičku sliku sveta.

Ipak, na početku filma, pošto se revolucija desila pre premijere, stoji disclaimer kako se film dešava pre nje.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment