Wednesday, October 8, 2008

INCIDENT AT LOCH NESS

Moram priznati da se radujem happyendu koji Werner Herzog ima sada kad ga je Holivud čudesno prihvatio. Još uvek se sećam FESTa na kome je prikazan njegov film INVINCIBLE kada je Volker Schlondorff pričao o Herzogovoj beznadežnoj situaciji u Evropi.

Međutim, prihvatanje u Holivudu je imalo i svoju cenu. Koliko god da su Herzogovi dokumentarni filmovi postali zanimljivi toliko je njegov igrani output, iako je po prvi put imao i major producente postao slab i povremeno čak bizarno besmislen. Herzogu nisu strani besmisleni igrani filmovi ali zaista nikada do kraja nisam shvatio naslove poput RESCUE DAWN recimo.

INCIDENT AT LOCH NESS Zaka Penna je sigurno jedan od nusproizvoda holivudskog prihvatanja. Ovaj filmje režirao jedan od high-profile scenarista a napisao ga je zajedno sa Herzogom. U ovom filmu svi ljudi igraju sami sebe i okupljena je ugledna ekipa u kojoj su pored Zak Penna i Herzoga, i čuveni DP Gabriel Beristain.

Nažalost, i ovaj mockumentary pati od uzaludnosti koja muči recentne Herzogove igrenjake. Film pre svega, i to najviše iznenađuje, nema puno scena koje liči na pravi dokumentarni film. Struktura priče i samih scena je previše konstruisana, i što je najgore od svega to ne samo da razbija pseudiodokumentarizam nego ni ne doprinosi dinamičnosti filma. LOCH NESS izneverava svoj high concept (koji inače nije svež) a ne uspeva da profitira od tog izneveravanja.

Dokumentaristički element se ipak može čitati i iz ovog igranog filma. Naime, ovaj film kao artefakt pokazuje novi tretman Herzoga i dokumentuje njegovu sadašnju poziciju. Herzog je poznat ne samo po svojim filmovima već i o filmovima koji su o njemu snimljeni tako da se pored amplitude njegovog autorskog rada može pratiti i amplituda filmova koji se snimaju o njemu ili se koristi njim kao ličnošću. I imajući u vidu ovaj Pennov film, koji nije dobar, ipak se može reći da je Herzog najzad postao jedna opštepriznata ikona filma čim ga kao ličnost tretira holivudski glavni tok. Međutim, na planu kavliteta, LOCH NESS je verovatno najslabiji od third party filmova o Herzogu.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment