Wednesday, October 1, 2008

HOPSCOTCH

Pogledao sam HOPSCOTCH Ronald Neamea, courtesy of Ginger.

Ovo je hladnoratovska komedija sa Walter Matthauom u glavnoj ulozi. Sasvim je jasno da ovaj film pokušava da bude neka vrsta CHARLEY VARRICKa smeštenog u svet špijunaže, čak i Walt vozi avion u par scena, međutim, Neameov film ne dobacuje do ikonoklstičnosti i overall genijalnosti Siegelovog remek-dela.

Ipak, ono što HOPSCOTCH jeste može biti definisano kao špijunska intriga sa elementima satire koja se odvija u dosta solidnom tempu, efikasnošću nadoknađuje neuverljivost, i ima prilično veseo, anarhičan duh.

Neame nije veliki reditelj komedija, iako GAMBIT zsiata stoji kao klasik, međutim, on uspeva da iskoristi svoj izgrađeni zaat da odlično iskoristi brojne lokacije na kojima se priča odvija.

U sceanraističkom smislu, filmu nedostaje malo napetosti. Piostoji bukvalno samo jedna situacija u kojoj se stvari ne odvijaju po onome kako je glavni junak zamislio tako da film ne prestaje da biva prijatan ali postaje prilično ravan.

Imajući u vidu politički stav filma, verujem da je u svoje vreme bio znatno upečatljiviji u ideološkom smislu nego danas. U svakom slučaju, preporučujem ga onima koje appealuje makar jedan od ovih sastojaka.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment