Tuesday, May 13, 2014

THE THIEF WHO CAME TO DINNER

Pogledao sam THE THIEF WHO CAME TO DINNER Bud Yorkina, film koji je pre svega značajan po tome što ga je pisao Walter Hill, po romanu Terrence Lore Smitha. Ovaj film dolazi posle Hillovog eksplozivnog scenarija za HICKEY & BOGGS, njegovog pomoćničkog posla na THOMAS CROWN AFFAIR a pre saradnje sa Ryan O'Nealom na DRIVERu. Svi ovi filmovi (izuzev HICKEY & BOGGS) imaju veze sa THE THIEF WHO CAME TO DINNER. Naime, ovo je heist film oslonjen na ljubavnu priču i rivalitet lopova sa aggentom osiguranja (s tim što ovde agent osiguranja nije i ljubavnik glavnog junaka), zatim glavnu ulogu sposobnog i poprilično tihog lopova igra Ryan O'Neal.

THE THIEF WHO CAME TO DINNER nije klasik ni kao DRIVER ni kao THOMAS CROWN AFFAIR, ali je jako solidan film. Nedostaje mu rediteljske siline koju Hill ima u DRIVERu, Bud yorkin je solidan ali ipak mlak profi, a nema ni tu budžetsku ambiciju kao THOMAS CROWN. Međutim, u jasnim okvirima onoga što jeste, ovo je dinamičan i prilično duhovit film oslonjen na tri odlična glumca - Ryana O'Neala kao lopova, Warrena Oatesa kao agenta osiguranja i Jacqueline Bisset u ulozi ženske iz visokog društva koja pomaže lopovu i epizodom uvek pitoresknog Ned Beattyja.

THE THIEF WHO CAME TO DINNER, sasvim sigurno zahvaljujući i romanu, donosi dosta svežih "dodataka" podžanru heist filma, nekoliko sjajnih detalja kao što je recimo lik bivše supruge glavnoj junaka koju igra Jill Clayburgh. U vreme premijere, iz nekog razloga je THE THIEF WHO CAME TO DINNER tretiran kao komedija i kritikovan da nije smešan. Ne bih rekao da je reč o komediji, pre bi se radilo o jednom vedrom filmu u kome humor proističe iz samih situacija. I uopšte, rekao bih da je film naišao na nepravedno mlak prijem kada se pojavio.

Teško da je reč o klasiku, ali bez sumnje ovo je kvalitetan 70s filmmaking i lucidan repertoarski film.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment