Friday, May 9, 2014

LA MARQUE DES ANGES - MISIRERE (aka ZNAMENJE ANĐELA)

Pogledao sam francusko ZNAMENJE ANĐELA, adaptaciju Jean-Christophe Grangea i njegovog romana LA MARQUE DES ANGES - MISIRERE. Grange je jedan od najadaptiranijih francuskih bestseler pisaca a aktivan je i kao scenarista. Ipak, izuzev filma RIVIERES POURPRES nije uspeo da napravi crossover na internacionalno tržište. Ipak, neki filmovi i Kounenova serija po njegovoj prozi prilično su solidni i uspevaju da na pravi način isoriste njegove ludlumovske eurotrash postavke.

Kod Grangea uvek možemo očekivati da će se deca naći u opasnosti i da će iza svega na kraju u nekom smislu stajati nacisti.

Sylvain White se posle neuspešne holivudske pustolovine "vraća" u rodnu Francusku ali njegov tamošnji know how nažalost ne donosi ništa naročito, rekao bih čak da je ovo jedna od neveštijih adaptacija Grangea u rediteljskom smislu. Tome sigurno doprinosi i Gerard Depardieu u glavnoj ulozi koji zaista više nije u stanju da bude leading man, nema više ni potrebnu harizmu a ni fizičke mogućnosti.

Filmu se ne može prebaciti da je dosadan ali mu se praktično može prebaciti sve ostalo. Osnovni problem je konvencionalnost rediteljskog postupka. Čini mi se da bi sa izborom nekog zanimljivijeg reditelja, kao što je bio onaj sa Kounenom, filmovi po njegovoj prozi bi bili zanimljiviji. Neko kao Pascal Laugier bi mogao napraviti lep come back režirajući Grangea, recimo.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment