Wednesday, May 28, 2014

SUNSHINE CLEANING

Pogledao sam SUNSHINE CLEANING Christine Jeffs, zanimljivu indie dramediju o dve sestre koje odlučuju da reše svoju tešku finansijsku situaciju time što će početi da rade kao čistačice na mestu zločina. Činjenica da sestre igraju Amy Adams i Emily Blunt daje filmu zvezdani napon i one apsolutno uspevaju da dobace do onog kvaliteta koji mu pruža i mogućnost za crossover. Doduše, junaci ove dramedije su ipak mnogo pesimističniji od onih u LITTLE MISS SUNSHINE, iako se oba filma kreću sličnim prostorom.

Christine Jeffs je iznad svega efikasna u pripovedanju, nema viškova, nema preteranih ukrasa, i SUNSHINE CLEANING u tom pogledu ima utegnutost mainstream rada. Fino je predstavljena i očekivano gadna dimenzija čišćenja mesta zločina, bez puno neukusnog humora, sa dobrodošlim realizmom u izboru ambijenata na kojima su se zločini odigrali.

Osnovni indie element u ovom dobro skrojenom paketu jeste zapravo svojevrsna nerazrešđenost odnosa među junacima, odnosno njihova nesposobnost da se dokopaju hepienda koji bi u mainstream filmu sigurno izborili. Drugi element je svakako smeštanje priče u američku provinciju.

SUNSHINE CLEANING je solidan i pitak indie film koji može da bude interesantan i gledaocima koje američki nezavisni film previše ne zanima. Iako mu je izmakao ogroman uspeh LITTLE MISS SUNSHINE, ovaj film ni po čemu nije slabiji od njega.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment