Monday, May 19, 2014

A NIGHT IN OLD MEXICO

Pogledao sam A NIGHT IN OLD MEXICO Emilio Aragona. Ovaj simpatični moderni vestern sa Robertom Duvallom u glavnoj ulozi, uspeva da izvuče dosta iz harizme glumačke podele koju predvodi ova ikona američkog filma, ali naprosto i u rediteljskom postupku i na nivou priče ostaje prilično "lagan", prigodniji za mali nego za veliki ekran.

Duvall čini da A NIGHT IN OLD MEXICO deluje bolje i ozbiljnije nego što je Aragonov domet. Takav utisak sigurno podržavaju i face kao što je Luis Tosar koji ima malu ali upečatljivu ulogu. U određenom trenutku, A NIGHT IN OLD MEXICO preti da se izvrgne u nepretencioznu verziju NO COUNTRY FOR OLD MEN, međutim onda se ispostavlja da film nema neke ozbiljnije kapacitete (premda nisam neki veliki poštovalac ni nagrađenog filma Braće Coen).

Duvall je raspoložen za nadigravanje ali scenario mu u samo par situacija daje mogućnost da uradi nešto iole zanimljivo ili neočekivano, sve ostalo je rutinski i suviše politički korektno da bismo mogli uživati u ubedljivom plasiranju klišea. I uopšte osnovni utisak koji Aragonov film ostavlja je mlak, zbog mlake režije i krajnje rutinskog scenarija koji ne deluje kao sporna ali ne deluje ni kao funkcionalna, organski povezana celina. U pokušaju da se snimi bookend film o odlasku tekasškog matorca iza reke Rio Grande, ali da se to istovremeno zapapri jednom laganom pričom o sukobu sa meksičkim kartelima, Aragon ne isporučuje ni jedno ni drugo.

Ipak, A NIGHT IN OLD MEXICO je prijatan film koji će sasvim sigurno decenijama prijatno delovati televizijskim gledaocima.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment