Sunday, May 11, 2014

NOT SAFE FOR WORK

Joe Johnston je poslednjih dvadeset godina uspeo da se profiliše kao pouzdan reditelj visokobudžetnih filmova sa obiljem specijalnih efekata. Pošto u poslednje vreme nije imao težih posrnuća, logično ke pretpostaviti da mu je rad za Blumhouse na filmu NOT SAFE FOR WORK bio svojevrsni pokušaj da se iskaže u niskobudžetnom trileru bez efekata, gde će moći "na suvo" da pokuaže svoju rediteljsku veštinu i potvrdi se kao nešto više od Disneyevog poverenika i studio hacka za poslove koji su pod snažnim mikromenadžmentom.

Johnston je ruku na srce ranije imao izlete van extravaganzi sa efektima ali opet u okvirima porodičnog filma, čime je i učvrstio svoju reputaciju simpatičnog nenametljivog profesionalca.

NOT SAFE FOR WORK je nažalost potpuni promašaj, kedva napabirčen da ima dugometražno trajanje, sa slabim scenarijem, nezanimljivim likovima i ozbiljnom oskudicom suspensea uprkos skučenom prostoru u kome su junaci naprosto upućeni jedni na druge.

Iako Blumhouse ne drži do nekog vrhunskog kvaliteta, očigledno je i za njih ovaj film, uprkos Johnstonovom imenu, bio nedorastao za ozbiljniju eksploataciju i naprosto je "bačen" pred gledaoce bez jasnije prezentacije. U tom smislu, verujem da mnogi gledaoci neće moći ni da pretpostave da je ovo film koji je snimio isti čovek kao i ROCKETEER, JURASSIC PARK 3 i prvi CAPTAIN AMERICA.

Naravno, nema potrebe naglašavati da se u ovom film Johnstonova veština nije predstavila u novom svetlu. I da za razliku od Manna i Schumachera on nije uspeo da se osveži kroz ovakav micro budget projekat.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment