Saturday, May 3, 2014

ENEMY

Pogledao sam ENEMY Denis Vileneuvea, adaptaciju Jose Saramaga, i moram priznati da je ovaj film jedna prilično površna, jednostavna i nažalost ne naročito zanimljiva avantura koja dolazi posle uspešnog i visokokaloričnog PRISONERSa, kao neka vrsta razonode. Ne znam tačno šta je Vileneuve želeo sa ovim filmom, naročito u pogledu kontinuiteta karijere ali čini mi se da je osnovna ideja pokušaj da se posle težeg i produkciono zahtevnijeg filma uspostavi ritam u kome će on raditi manje, jednostavnije "ličnije" filmove paralelno sa holivudskim. Ovaj polu-fasbinderovski pruistup je zanimljiv i Vileneuve je već zakazao snimanje svoja sledeća dva projekta.

Nažalost, kao i Danny Boyle koji je ušao o ovu mašineriju, čini se da Vileneuve u tim "malim" filmovima ne uspeva da postigne ono što pokušava u "velikim". ENEMY na način koji ga je on sada uradio deluje kao neki hendikepirani De Palma kome fali stila a efekat očaja i teskobe se postiže time što je Gylenhaal namršten i to je otprilike to.

Na kraju se ENEMY svoji na epizod TWILIGHT ZONE koju radi poznati/ugledni reditelj, ali sa ličovskoma psurdnom završnicom, ovaj film tone pod pretenzijom čak i kao razvučena "zona sumraka". Relativa nespremnost kritike do se do kraja olakša po ovom filmu pokazuje da je Vileneuve dostigao određeni nivo ugleda da ga se ne dira. Inače, film zaslužuje oštru reakciju.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment