Monday, May 26, 2014

THE AMAZING SPIDER-MAN 2

Marc Webb je uspeo ono što se dopalo Mehmetu u THE AMAZING SPIDER-MAN 2, zbilja je napravio film koji ima tu lepršavost strip-ekranizacije. Nažalost, ovaj film je na kraju ispao jedna prilična papazjanija kojoj nažalost nedostaje još malo promašenosti pa stekne kultni status kao FLASH GORDON. Marc Webb je skupio SJAJNU glumačku ekipu. Dane De Haan ima nešto što bi ga moglo učiniti novim DiCapriom, Andrew i Emma imaju sjajnu hemiju kao Peter i Gwen, nema potrebe da se objašnjava kolika je privilegija tj. luksuz imati Jamie Foxxa kao negativca. Ali to sve je deo jedne nabacane celine koja naprosto nema nikakvu dinamiku, a nema čak ni mehaniku. U filmu ima sjajnih scena, nažalost mahom dramskih, ima briljantnih detalja, ali celina je stilski nekonzistentna, ritmički potpuno rasturena, bez ikakve ideje kako se nositi sa akcionim scenama u okolnostima ovakve stilizacije. Slične probleme sam konstatovao i u prvom Webbovom filmu ali naprosto on do ovog filma nije napredovao i ovo je naprosto film u kome akcija igra važnu ulogu a apsolutno ništa ne valja i usporava, da ne kažem zaustavlja film. Međutim, i struktura cele priče je problematična, Osnovni sukobi su uvode nedopustivo kasno, film je EVIDENTNO pretrpeo teške intervencije u montaži što dovodi do toga da imamo preko dva sata frenertičnog tempa, valjda u pokušaju da se sve skrati kroz ubrzavanje.

Ne mogu da kažem da bih rado gledao tri sata ovoga, ali sam uveren da bi tročasovna verzija daleko bolje funkcionisala. Ovako Webb snima jedan haotičan artefakt, sa sjajnim sastojcima pre svega u glumačkoj podeli koji u pojedinim fazama uspevaju da čak pokažu KOLIKO su pravi izbor i na ekranu. Ipak, neke od najbolje glumljenih scena, kako Garfield-Stone tako i Garfield-De Haan nažalost po glumačkom stilu vuku u indie vode i odstupaju od opšte mejnstrim orijentacije ovog filma. To je karakterisalo i prvi film.

Rekao bih da je drugi deo šareniji od prvog pa samim tim možda i "bolji", ali pošto Webb nije naučio ništa iz svojih grešaka, ne mogu reći da me je ispunio bilo kakvim optimizmom. Mahom mi je bilo žao što ovako talentovani glumci traće godine svog života snimajući nešto što je do te mere obesmišljeno slabim rediteljskim konceptom.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment