Saturday, May 17, 2014

A CASUALTY OF WAR

Pogledao sam A CASUALTY OF WAR, još jednu od adaptacija priča iz zbirke DECEIVER Fredericka Forsytha. Režirao ju je Tom Clegg. Ovopg puta ponovljen je produkcioni model iz JUST ANOTHER SECRET, između ostalog i snimanje u SFRJ s tim što su lokacije ovoga puta dosta atipične za naše podneblje i rekao bih da je jadranska obala dosta dobro simulirala Kipar.

Priča govori o Gadafijevom planu da sprovede odmazdu posle bombardovanja svog doma, time što će pokloniti naoružanje militantnom krilu IRAe. Kako bi mu odgovorili, Britanci ubacuju svoj naizgled rogue agenta sa ličnom osvetničkom agendom da sazna kojim će putem oružje biti dotureno.

Podela je upadljivo lišena zvezda. Iz današnje perspektive zanimljivo je videti da se u ovom TV filmu pojavio Clark Peters iz WIREa, ali glavnu ulogu igra mid-range brainski glumac David Threlfall, a sličan je i ostatak ekipe.

Ukupno uzev, i A CASUALTY OF WAR je dinamična a mlaka priča, sa dosta elemenata desničarske fantazije, i dosta površnim karakterizacijama. Slabosti Forsythovog literarnog predloška nedovoljno su nadoknađene isticanjem njegovih aduta, pre svega kroz dosta tromo vođenje zapleta.

Otud je ovaj TV film samo za Forsythove kompletiste.

No comments:

Post a Comment