Monday, May 12, 2014

JUST ANOTHER SECRET

Pogledao sam JUST ANOTHER SECRET, ekranizaciju priče Fredericka Forsytha iz zbirke DECEIVER. Reč je o produkciji Londom Weekend Television u kojoj Forsyth ponovo ima ulogu domaćina. Iz ove zbirke ekranizovano je nekoliko priča u formi televizijskih filmova.

JUST ANOTHER SECRET je većim delom sniman u Jugoslaviji, pre svega u Hrvatskoj i pored ponekog tamošnjeg glumca, od kojih je najupečatljiviji Relja Bašić, možemo videti i niz drugih zanimljivih detalja, recimo pozamašnu ulogu RV i PVO čiji helikopteri imaju prominentnu ulogu. Štaviše, teško mi je da se setim scene ovako duge vazdušne bitke između jednog Mi-8 i "gazele" u bilo kom filmu tako da već same te scene čine JUST ANOTHER SECRET zanimljivim naslovom za avio entuzijaste.

Beau Bridges igra američkog agenta ubačenog u Istočni Berlin sa zadatkom da otkrije šta se desilo sa tamošnjom mrežom američkih agenata koji su u jednim trenutku nestali. Tokom istrage on shvata da au agenti oteti kako bi bili okrivljeni za atentat na Mihaila Gorbačova koju sprema tvrda linija Štazija i KGBa.
Iako je reč o britanskoj produkciji, ovaj TV film je očigledno namenjen američkoj publici. Za razliku od tipičnih kontemplativnijih britanskih mini-serija i TV filmova na špijunske teme, ovaj je više koncipiran kao konvencionalni krimić.

Režija je rutinska a jugoslovenske lokacije tek delimično uspevaju da dočaraju rigidnost DDRa. Štaviše, glavni junak se dosta slobodno kreće Istočnim Berlinom, daleko od one paranoje koju su umeli da generišu raniji špijunski filmovi smešteni na toj lokaciji.

Otud JUST ANOTHER SECRET danas ima značaj pre svega za Forsythove kompletiste, jugonostalgičare i avio entuzijaste.

No comments:

Post a Comment