Monday, May 26, 2014

NEIGHBORS

Pogledao sam NEIGHBORS Nicholasa Stollera, novi film verovatno nejstabilnijeg među učenicima Judda Apatowa. Stoller je uspeo da napravi solidnu u relativno konzistentnu karijeru kao reditelj i scenarista.

Na tom putu je kombinovao razne pristupe komediji i izgradio ime i kao pisac i kao reditelj, s tim što je nastavio da piše i za druge i da režira tuđe scenarije. NEIGHBORS je režirao po tuđem scenariju i reč je o ulasku na teritoriju kojom se ranije nije toliko kretao.

Ako bismo film artikulisali kroz konvencije, onda NEIGHBORS možemo definisati kao sukob junaka Judda Apatowa sa likovima Todda Phillipsa. Stoller je bez sumnje dorastao zadatku menadžementa ovog dvoboja između duhovitih bračnih drugova koji bi do pre koju godinu bili protagonisti KNOCKED UPa i klinaca koji kao da su izašli iz PROJECT Xa.

Iako Stoller nikada ne dostiže gotovo pa art house hipnotičnost i grandioznost PROJECT Xa, NEIGHBORS je prilično osmišljeno zapakovan paket, kako u scenarističkom tako i u rediteljskom smislu.

Naravno, Stollerovo srce je na strani Apatowa ali se on nije ogrešio ni o Todda ovom prilikom. Variety je otud skovao dobru definiciju humora u ovom filmu i njegovog opšteg duha kao "winningly stupid".

Glumačka podela koju prevode Seth Rogen i Rose Byrne nasuprot Zac Efrona i Dave Franca je sjajna i jedina zamerka je što Christopher Mintz-Plasse nije bolje iskorišćen a bio je prisutan.

No, ukupno uzev, NEIGHBORS je uspešan komični crossover koji nije obeščastio kult svog naslova u kome su onomad briljirali John Belushi i Dan Aykroyd u jednoj od svojih najopskurnijih saradnji.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment