Sunday, August 4, 2024

FIRST YANK INTO TOKYO

FIRST YANK INTO TOKYO je guys on a mission triler iz 1945. godine, dakle praktično iz vremena rata i neposredno posle u kom Gordon Douglas realizuje jednu skroz high concept premisu.

Japanci su zarobili važnog inženjera iz američkog atomskog programa ali nisu svesni toga i misle da se on bavi sistemima hlađenja na vojnim postrojenjima. Međutim, njegovi nalazi su ostali zarobljeni sa njim i bez njih se kasni sa izradom bombe. Da bi došli do podataka, Amerikanci nalaze svog pilota koji je odrastao u Japanu, i visoko je motivisan posle pogibije svoje verenice medicinske sestre na Filipinima, i predlažu mu da ga ubace u zarobljenički logor da izvuče informacije. Međutim, da bi infiltracija uspela moraju da mu urade plastičnu operaciju i pretvore ga u Japanca.

Naravno, nema potrebe da se naglašava kako će on u logoru naći i svoju verenicu koja nije poginula već je zarobljena, ali ona sada ne zna ko je on. 

Cela premisa sa promenom izgleda od koje belac postaje Japanac je naravno najbizarniji i "najtanji" deo zapleta. Tu ulogu pod teškom šminkom igra tragični B-glumac Tom Neal koji je nažalost ubrzo zbog svog privatnog života otišao dođavola. Nedavno sam čitao o njemu, u jednoj fikciji, i reč je o priči koja je sama za sebe zanimljiva.

Otud mi je gledanje Toma Neala, jednog u suštini krajnje "običnog" B-glumca dalo neku posebnu emocionalnu težinu, i zbog njega i zbog Barbare Payton, koje doduše u ovom filmu nema.

Douglas se snalazi izuzetno u domenu trilera. Film nije bogat u budžetu ali ne mora ni da bude, Douglas ume da ga napravi u jednom uspešnom spoju kamernog i eksterijernog koji kod njega ne deluje raslojeno već konzistentno. Tom Neal pod šminkom je groteskan ali Barbara Hale predvodi ostatak ekipe koja je odlična.

Imajući u vidu da je ovo ratni film snimljen praktično tokom rata, deluje kao delo koje ne funkcioniše kao proizvod svog vremena, nego ima i smisla van toga, nezavisno od ekscesa u premisi. Naravno, činjenica da je film nastao tad kad je nastao sve čini samo impresivnijim.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment