Thursday, August 22, 2024

JACKPOT!

Paul Feig je možda jedno od najvećih razočaranja od reditelja koji su prešli sa televizije na film, ali opet možemo da mu pljunemo pod prozor jer naređao je neke hitove i izgradio ime.

JACKPOT! je snimio za Amazon i moguće je da se odlazak na čist stream za njega posmatra kao pad ali ovo mu je možda i ponajbolji film, bar od onih koje sam gledao. 

Rob Yescombe je napisao jedan od onih high concept scriptova u kom uzima poznate elemente i kombinuje ih u neki derivat. Ovog puta on želi da napravi mešavinu PURGE, CRANK i RUNNING MAN ali kao komediju. Da je ovo radio Brian Taylor, verujem da bi definisao pojmove u mešavini akcije i humora, ali bi to opet sigurno bila hard-R ludnica.

Paul Feig ne beži od toga da ode u R teritoriju ali ipak on nije Brian Taylor i u dubokoj suštini on je reditelj jednog mejnstrim izraza. A upravo u tom segmentu ovaj film nije preterano jak. Awkwafina je solidna kao glumica u pokušaju koja slučajno dobija dobitni tiket na lutriji čija je fora da se može oduzeti pobedniku ako ga neko ulovi i usmrti.

Kreće opšti lov na nju, a pomaže joj bodigard koji je prilično kompetentan i pokušava da se probije u svetu bodigardova koji žele da brane srećne (?) dobitnije za procenat.

I Awkwafina i John Cena su dobri, ne može im se mnogo zameriti, imaju i "hemiju" kao likovi ali prosto humor im je prenatrpan nekim referencama na aktuelne pop kulturne činioce, i uprkos tome što je akcija zaista uspešna u tome da je komična i evidentan je trud svih sektora u tome da se sporednim likovima sve do statista da personalnost i da film izgleda komično ali ubedljivo (to je ono što kod Farina u THE UNION nedostaje) prosto nedostaje mu neki X-faktor.

Rekao bih da je prosto neki element kohezije izostao, uprkos tome što su mnoge "teške" stvari dobro izvedene, a moguće je da Feigov suštinski mejnstrim pristup smeta anarhičnosti filma. Recimo, imamo jedno konvencionalno "uvođenje" glavne junakinje u kome pratimo njenu sudbinu, upoznajemo je, spremamo se da "jašemo" s njom a znamo da ovo ipak nije tema. Ima tu jedna sjajna scena, ali recimo tako neki "mejnstrim" delovi nemaju toliko mesta u konceptu kakav se pravi.

U svakom slučaju, JACKPOT! je nešto što će prijati fanovima žanra.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment